Ansamblul etanș format din două geamuri de sticlă, între care se introduce aer uscat sau anumite gaze rare (argon sau kripton).

Geam izolant (termopan) – informaţii generale

Geamul izolant, numit si „termopan” mareste protectia termica a unei ferestre. Cel mai simplu pachet de geam izolator reduce cu peste 50% rata de transfer termic in comparatie cu geamurile obisnuite. Prin adaugarea unor foi de sticla cu straturi acoperitoare color, reflexive si Low-E se pot mari considerabil performantele termice in functie de cerintele de proiectare.

Este realizat din doua foi de sticla, ce formeaza camere ermetic inchise, in care se afla aer sau gaz inert, unite prin baghete de distantiere, umplute cu o substanta desicanta. Sigilarea se face in doua etape: prima cu butil, iar a doua cu poliuretan dublu-component. Avantajele utilizarii geamului termoizolant (termopan) sunt: diminuarea costurilor de intretinere, eliminarea zonelor reci din vecinatatea ferestrelor, reducerea pierderilor de caldura din timpul iernii, protectie inalta la patrunderea caldurii din exterior spre interior pe timpul verii.

geam termopan

Tipuri geam termoizolant (termopan)

In functie de structura si tipul de sticla utilizat, puteti opta pentru una din combinatiile de geam izolant pentru a crea designul dorit si a atinge performantele de transmisie luminoasa si control solar de care aveti nevoie:

  • Geam (termopan) protectie solara – Geam izolant avand una sau doua foi de sticla reflexiva sau sticla colorata in masa; Vezi STICLA REFLECTORIZANTA; Vezi STICLA COLORATA IN MASA
  • Geam (termopan) de control termic – Geam dublu sau multiplu izolant cu sticla cu emisivitate joasa (LowE) cu gaze nobile (Argon, Xenon), avand un coeficient cat mai scazut de transfer termic. O foaie de sticla obisnuita groasa de 4 mm transfera 90% din caldura, deci are o pierdere foarte mare, coeficientul de transfer termic fiind k=5,4 W/mpK. Un geam termopan cu etansare dubla, alcatuit din doua foi de sticla float cu grosimea de 4 mm fiecare, cu distantier de 12 mm are coeficientul de transfer termic k=2,8 W/mpK. Un geam termoizolator format din doua foi de sticla, una normala iar cealalta cu depunere LOW E (low emisivity), are coeficientul k=1,4 W/mpK. Iar prin umplerea spatiului dintre foille de sticla cu gaz Argon, coeficientul de transfer termic k scade pana la 1,1 W/mpK Vezi STICLA CU ACOPERIRE DE JOASA EMISIVITATE (Low E)
  • Geam de siguranta – Este un geam termoizolant (termopan) cu cel putin una dintre foi laminata. Prin folosirea unei foi de geam laminate, in cazul spargerii geamului, cioburile raman prinse pe folie, ceea ce duce la scaderea sau eliminarea totala a accidentarii. Prin folosirea geamurilor (termopan) securizate se obtine o rezistenta de 3-4 ori mai mare la impactul mecanic si termic fata sticla netratata. In plus in caz de spargere, sticla se sparge in cioburi mici neascutite anuland riscul unor accidentari. Se foloseste pentru ferestre, usi, pereti despartitori, oriunde exista pericol de accidentare cu cioburi ascutite sau e necesara asigurarea protectiei persoanelor si a obiectivelor impotriva vatamarii, furtului sau atacurilor Vezi: STICLA LAMINATA
  • Geam (termopan) securizat – Este un geam termoizolant cu cel putin una dintre foi securizate Prin folosirea geamurilor (termopan) securizate se obtine o rezistenta de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic si termic fata sticla netratata. In caz de spargere, sticla se sparge in cioburi mici neascutite anuland riscul unor accidentari.
  • Geam izolant (termopan) de atenuare fonica – Pentru imbunatatirea izolarii fonice se mareste grosimea camerei interioare a geamului termoizolant, structura asimetrica a geamului termoizolant (grosimi diferite pentru foile exterioara/ interioara), gaze speciale in interior (argon, xenon), foi laminate cu folii de PVB ce izoleaza fonic (sound control);
  • Geam (termopan) multifunctional – Se pot face multiple combinatii de tipuri de sticla pentru obtinerea unor geamuri termoizolante cu multiple proprietati: protectie termica, atenuare fonica si siguranta.